Tipy na knihy o Montessori metodě

Maria Montessori — doktorka, psycholožka, vědkyně, pedagožka, spisovatelka a aktivistka za práva dětí —  byla pozoruhodná žena, která předběhla dobu o stovku let. Za jejího života bylo její smýšlení a přístup k výchově a vzdělávání zcela průlomové, snad až kontroverzní. Pracovala nejdříve s dětmi, které byly ze společnosti vyloučené, podle jiných „nevzdělatelné“. A překvapivě se jí dařilo.

Celý naplněný život Marie Montessori jsme popsali v článku na našem blogu. Během svého života Montessori sepisovala své zkušenosti a poznatky, abychom z nich my i po tolika letech mohli čerpat a šířit tak Montessori metodu smysluplně dál. A právě knihám o Montessori metodě se budeme věnovat v tomto článku.

Učte se od té nejpovolanější — tituly Marie Montessori

Pokud se o Montessori skutečně zajímáte a chcete porozumět i hlubším souvislostem, není lepší cesta než začít s tituly přímo od Marie Montessori. Montessori měla talent na mnoho věcí a také její knihy předběhly dobu. Knihy mají filozofický rozměr, přesto jsou lidské. Máme v nabídce pět knih autorky.

Tajuplné dětství

Kniha Tajuplné dětství bývá často doporučována jako úplný úvod do Montessori pedagogiky. Maria Montessori se v ní zabývá psychikou dítěte především v raném dětství a poukazuje na zvláštnosti vývoje dětského vnímání okolního světa. Rodičům zdůrazňuje závažnost jejich poslání.

Objevování dítěte

Kniha Objevování dítěte vznikla v období, kdy Montessori otevřela svůj první Dům dětí (Casa dei Bambini) a začala vzdělávat chudé předškolní děti. Maria Montessori objevila v dětech obrovský potenciál. Systém Montessori pedagogiky vychází z poznávání potřeb malého dítěte, učí rozvíjet jeho přirozené schopnosti a smyslové vnímání.

Absorbující mysl

Pod názvem Absorbující mysl na samém sklonku života vydala Maria Montessori své vrcholné dílo a představila v něm koncepci vzdělávání pro prvních šest let života dítěte. Název odkazuje k úžasné vlastnosti, kterou mají malé děti. Absorbující mysl umožňuje dětem naučit se nepředstavitelné množství věcí, snadno a bez námahy. Maria Montessori se touto oblastí dětského vývoje důkladně zabývala a svoje poznatky shrnula v této knize.

Detailní informace se můžete dočíst v recenzi knihy Absorbující mysl.

Od dětství k dospívání

Kniha Od dětství k dospívání se věnuje dětem v širším kontextu, pokrývá delší období vývoje než její předchozí knihy. Je důležité v dítěti pěstovat přirozenou touhu po vzdělání a rozvoji. Z knihy vyplývá autorčina touha po přiblížení školy k životu samotnému.

Londýnské přednášky

Londýnské přednášky jsou řečnické podklady, které Maria Montessori přednesla na výcvikovém kurzu pro učitele v roce 1946. Přednášky reflektují celý vývoj člověka.

Montessori tituly od jiných autorů

Pro pochopení celé Montessori problematiky v komplexním rozměru jsou knihy od Marie Montessori stěžejní. Čtenář pochopí všechny souvislosti, pozná myšlenkové pochody a žasne nad nadčasovostí myšlenek. Nicméně autorčiny knížky nejsou pro každého — někomu se mohou zdát moc filozofické. A právě proto vznikají i knihy modernějšího charakteru, přesto velmi kvalitní a hodnotné. Tyto knihy se více odklání od teorie, ale naopak se opírají do praktických aspektů výchovy a vzdělávání dítěte. Vybíráme pro vás čtyři podle nás nejzajímavější knihy.

Velmi čtivým a zábavným stylem je psaná kniha Nadšení pro Montessori (s podtitulkem Jak neuhasit plamínek uvnitř našich dětí). Tahle kniha je skvělá pro rodiče, kteří přemýšlí nad výběrem školky a školy, a váhají, zda Montessori směr je ten pravý. Kniha je přelomovým zamyšlením nad současným vzdělávacím systémem.

Rodičům dětí do 3 let je zase určena kniha Montessori batole. Velice jednoduchá příručka plná praktických rad, jak vést dítě k dobrému životu podle zásad Montessori.

Jste-li rodičem dítěte 3-6 let, doporučujeme sáhnout po knize Nauč mě, jak to mám udělat sám. Základy Montessori jsou popsány lidsky a prakticky, je to vlastně taková pedagogika pro rodiče. Autor klade důraz na samostatnost dítěte, aby si dítě svobodně zvolilo jakým aktivitám a kdy se bude věnovat.

Velmi šikovný průvodce, jak praktikovat Montessori doma, je kniha Metoda Montessori a jak ji učit doma — Předškolní léta. Poukazuje na každodenní zapojení dítěte do aktivit praktického života a nabízí inspiraci k výrobě Montessori pomůcek doma.

Knihy plné Montessori aktivit pro děti

Ani vaše děti nemusí být s Montessori literaturou pozadu. Vždycky je přínosné, když se doma na Montessori zaměříte všichni. Vy můžete v klidu čerpat inspiraci z moudrých a prověřených knih a dětem můžete nabízet kvalitní dětské tituly, které také z Montessori pedagogiky vycházejí. Ať už se jedná o promyšlené knihy aktivit nebo o nejrůznější pracovní sešity. Do obchodů jich přichází každým rokem víc a víc, protože získávají na oblibě — jsou chytré, vzdělávací, vycházejí z reálných situací a bývají krásně ilustrované.

Chcete začít s Montessori od píky? Máte doma miminko a chcete správně nastartovat jeho přirozený vývoj? Právě pro vás je tady celostně zpracovaná kniha 60 Montessori aktivit pro miminko. Na 200 stranách najdete vše, co potřebujete vědět ze začátku — jak připravit miminku klidné a bezpečné prostředí, aby mohlo nerušeně poznávat svět kolem sebe, jak uspořádat dětský pokoj ke spaní i k hraní, jak vyrobit závěsný mobil nad postýlku a jaké pomůcky nabízet těm nejmenším. Knížka je vhodná pro rodiče miminek od narození až do 15 měsíců.

Na předchozí publikaci přirozeně navazuje jiná — 100 vzdělávacích Montessori aktivit. Ta je určena dětem od 18 měsíců a už přichází ze složitějšími aktivitami a pomůckami ze všech oblastí. Je přehledně rozdělená na vzdělávací celky a dává návod, co všechno můžete s malými dětmi dělat, aniž byste kupovali originální Montessori pomůcky.

Starším a samostatnějším dětem už doporučujeme některý z pracovních sešitů ve stylu Montessori. Edice Můj velký sešit Montessori seznamuje děti od 3 let s rozličnými tématy — příroda, zeměpis, angličtina, matematika. U nejmenších zvolte třeba Montessori první slova.

Máme sešity i pro předškoláky. Edice Montessori svět úspěchů se zaměřuje na děti kolem 5-6 let a úkoly už jsou komplexnější. Formou zábavných cvičení, kreslení a lepení samolepek na základě principů Montessori pedagogiky děti lépe porozumí třeba lidskému tělu v edici Moje první kniha o lidském těle.

Rady a tipy od nás

Knihy a teorii bychom tedy měli, teď je na čase přesunout se k úspěšné praxi. Jsme specialisté na Montessori pomůcky, známe principy, použití i jednotlivé tematické okruhy. Pokud jste začátečníci, provedeme vás rádi jejich výběrem. Právě k tomuto účelu jsme připravili komplexní článek Jak správně vybírat Montessori pomůcky?

Jestliže vás zajímá konkrétní oblast Montessori vzdělávání, na blogu najdete podrobně zpracovaná témata včetně doporučení vhodných pomůcek.

Zaujalo vás dnešní téma a chtěli byste poradit s konkrétním výběrem Montessori pomůcek? Nebo doplnit více informací? Na Montessori pomůcky jsme odborníci, proto se na nás neváhejte obrátit na telefonním čísle +420776499527, nebo na email: info@montessorihracky.cz.

Pomohl vám tento článek? Přejděte na další, nebo se přihlaste k odběru newsletteru a žádný vám už neuteče!

Nejlepší samolepkové knížky pro děti

Samolepkování pomáhá nenásilně rozvíjet jemnou motoriku a koordinaci oko-ruka, posiluje koncentraci a schopnost soustředit se, podporuje tvůrčí myšlení, učí o různých tématech ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
491 views

Jak na sensory play (smyslové hraní)

Sensory play je hravé učení, u kterého dítko zapojuje všechny své smysly, poznává různé textury, experimentuje s vůněmi, učí se rozlišovat barvy či tvary a rozvíjí svou kreativitu, fantazii ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
2105 views

ReKrabice aneb Předcházíme vzniku odpadu

Nadchla nás myšlenka projektu, který, nejen že šetří naše lesy, ale zároveň předchází vzniku nového odpadu, který Zemi rozhodně nepřispívá ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
538 views

Top pomůcky a hračky pro děti s autismem

Práce s autistickými dětmi bývá mnohdy obrovskou výzvou, avšak díky vhodně zvoleným metodám a kvalitním pomůckám, či hračkám ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
1057 views
Produkt přidán do seznamu přání