Sběratelské figurky všech velikostí

Naši kluci jsou velcí milovníci zvířat. Ať už těch, které pravidelně vídají v zoologické zahradě, nebo i domácích, jež se sousedům prohánějí po dvorku. Ano, mnohdy se kluci prohánějí s nimi, aniž by o to zejména slepičky stály, ale samozřejmě v rámci mezí a do prvního zakokrhání kohouta.

To, že si šestiletý Maty a čtyřletý Kuba moc rádi hrají také s figurkami zvířat jsem již zmiňovala v jednom z mých předešlých článků, kde i popisuji, jaké možnosti hry a vzdělávacích aktivit tyto figurky značky Safari Ltd. nabízí.

O tyto ekologicky vyrobené repliky všech možných zvířat, rostlin, budov, či mýtických stvoření doplňujeme naši sbírku již pár let a musím říci, že ve srovnání s jinými, na trhu dostupnými figurkami tyto opravdu vítězí, a to nejen pro jejich příjemné cenové zařazení, opravdu detailní zpracování, kdy lev vypadá jako lev a ne jako kříženec psa s dikobrazem, ale super je rovněž zobrazený název vespod dané figurky. Zároveň však musím upozornit, že není radno procházet nočním neuklizeným pokojíčkem po hře s těmito replikami. Šlápnutí na malou figurku Safari Ltd. je totiž stejně nepříjemné, jako u našlápnutí lego kostičky. Vlastní zkušenost. 

U velikostí ještě zůstanu, jelikož v nabídce značky Safari Ltd. nejsou pouze repliky v tubách, ale rovněž figurky větší a dokonce i opravdu obří. A taky úplně maličké. Ke všemu se dostanu, vše jsme vyzkoušeli a s možnostmi hry, které jednotlivé velikosti nabízejí, jsme byli nadšení. Rozdíly ve velikostech jednotlivých figurek jsou opravdu patrné a pro každé z nich se také nabízí jiné aktivity. Vše bych nyní ráda demonstrovala na naší oblíbené sloní rodince. 

Jsou dny, kdy si Maty s Kubou z lega a dalších kostiček staví různá obydlí, klece, či skrýše právě pro nejmenší z figurek, a to ze série Good Luck Minis. Tyto figurky, maličké asi jako kancelářská sponka, sice nejsou vhodné na učení se detailů jednotlivých zvířat, ale skvěle slouží třeba pouze jako pomůcka při určování druhů, či poznávání zvířat podle knížek. Krásně se s nimi rovněž trénuje počítání. Našeho nejmenšího slona jsme pořídili spolu se sadou figurek Divočina, kde jsou jednotlivé figurky opravdu moc hezké, téměř až roztomilé.

Kromě vlastní hry právě tuto nejmenší řadu figurek využíváme nejčastěji k zamrazování a následnému vysvobozování a vysekávání z formiček, nebo jimi obdarováváme nejlepší kamarády ze školky a okolí a vzájemně si tak vyměňujeme své sbírky. Mini repliky jsou rovněž našimi nejčastějšími společníky při výletech, jelikož při pravidle “vezmi si s sebou pouze to, co uneseš” je to ta nejlehčí varianta.

Dalšího, o trochu většího slona, jsme nalezli díky Tubě - Safari, ve které slon “bydlí” spolu s dalšími jedenácti krásnými zvířaty. Figurky jsou zde již o trochu více propracované, ale stále ještě nejsou určeny vyloženě k učení se jednotlivých detailů. Tuba je opakovaně použitelná a velmi vhodná na cestování, takže ideální například na cestu do Zoo, kde figurky porovnáváme s originálem. I tyto figurky však naleznou spoustu využití při jiných, než herních aktivitách. Kluci se podle nich rychle naučili názvy jednotlivých zvířat (ke kontrole je na bříšku uveden název) a nyní si často povídáme o oblasti, kde žijí, čím se živí a kdo je čí predátor. Zároveň hodně často tyto figurky využíváme při hře se smyslovým sáčkem a zkoušíme pouze hmatem poznat, které zvířátko jsme si zrovna vytáhli.

Tyto malé figurky však za pár měsíců, až nejmladší bráška Vojta začne lézt, budeme muset před jeho ochutnávacími smysly chránit, takže pro hru budou přijatelnější figurky ve větší velikosti.

Velký slon africký, kterého dál řadíme do naší sloní rodinky, má již délku sympatických 15 cm, díky čemuž je stále ještě dobře skladovatelný, ale zároveň jsou na něm již krásně zřetelné detaily v podobě vypracované struktury těla, ocasu i chobotu, nebo nádherných očí. Také velké figurky nabízí, kromě hry samotné, mnoho možností nápaditých aktivit. Milujeme jejich řazení do skupin, ve kterých spolu mohou žít i ve skutečnosti a stavět pro ně jejich přirozená prostředí z různých věcí a materiálů, které nás zrovna napadnou. V jednom rohu pokojíčku tak máme safari, v tom dalším oceán plný žraloků, delfínů a dalších mořských živočichů a kousek od nich vegetí zvířátka ze statku. 

Tyto velké figurky také využíváme při práci s třísložkovými kartami, kdy je přiřazujeme k jednotlivým kartičkám a učíme se například pro kluky životně důležité názvy dinosaurů, či pro mě schůdnější a logičtější názvy divokých zvířat, nebo těch žijících na statku. Výroba karet není nikterak náročná a práce s nimi je zábavná a prospěšná zároveň. 

Největší člen sloní rodinky, slon africký, jež měří úctyhodných 29 cm, se řadí k obrům naší zvěře a lze na něm skvěle demonstrovat mohutnost jeho těla, nádherně hrubou strukturu povrchu kůže, či obrovská chodidla.

Podle těchto největších replik kluci rádi kreslí, či modelují. Stávají se z nich opravdu zdatní výtvarníci, takže si tuto aktivitu užívají s velkým nasazením a jejich díla jsou velmi povedená. U stolečku na tvoření jsou klidní, soustředění a vydrží sedět bez pošťuchování a halekání. Do modelíny kluci rovněž rádi obtiskávají stopy velkých zvířat a poté zkoumají rozdíly mezi tlapou samce slona afrického, gorily nížinné, nebo třeba malé siamské kočky. V kombinaci s knihami se tak nenáročnou a hlavně zábavnou formou vzděláváme.

Když se chceme s klukama zabavit na delší dobu, řadíme všechna naše zvířátka podle velikosti. Od nejmenších až po ta největší. Trénujeme tak mozkové závity, připravujeme se na pozdější matematiku, trénujeme slovní zásobu a zároveň spolu trávíme čas smysluplně. Velké figurky se nebojím vzít ani ven na zahradu. Jsou opravdu velmi odolné a vydrží i hry v písku, či bahně, kde se opět nabízí spoustu báječných herních variant. Je řada možností, jak figurky využít jak ke hře, tak i ke vzdělání. Já jsem nastínila jen pár z nich. 

Je až s podivem, že při aktivitách s figurkami kluci spolupracují a vzájemně se neprovokují. Oba jsou zapojení do hry, která je baví a tak nemají čas na vymýšlení lumpáren. Samozřejmě, že i naše divoká zvířata se někdy splaší a kupodivu dokáží létat vzduchem, nebo že i naši dinosauři mají chvilky, kdy mají potřebu bojovat a to pak končíme s poškrábanou rohovkou na očním oddělení. Ale o tom třeba někdy příště.

Za nás se každopádně figurky značky Safari Ltd. řadí mezi top produkty v dětském pokojíčku, které určitě doporučujeme a těšíme se, až do hry zapojíme třetího, nejmladšího brášku.

Zaujala vás značka Safari Ltd. a potřebujete vědět více informací? Neváhejte se na nás obrátit na tel. +420 776 499 527 nebo na emailu info@montessorihracky.cz. Jsme tu pro vás!

Pomohl vám tento článek? Přejděte na další, nebo se přihlaste k odběru newsletteru a žádný vám už neuteče!

Nejlepší samolepkové knížky pro děti

Samolepkování pomáhá nenásilně rozvíjet jemnou motoriku a koordinaci oko-ruka, posiluje koncentraci a schopnost soustředit se, podporuje tvůrčí myšlení, učí o různých tématech ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
491 views

Jak na sensory play (smyslové hraní)

Sensory play je hravé učení, u kterého dítko zapojuje všechny své smysly, poznává různé textury, experimentuje s vůněmi, učí se rozlišovat barvy či tvary a rozvíjí svou kreativitu, fantazii ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
2105 views

ReKrabice aneb Předcházíme vzniku odpadu

Nadchla nás myšlenka projektu, který, nejen že šetří naše lesy, ale zároveň předchází vzniku nového odpadu, který Zemi rozhodně nepřispívá ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
540 views

Top pomůcky a hračky pro děti s autismem

Práce s autistickými dětmi bývá mnohdy obrovskou výzvou, avšak díky vhodně zvoleným metodám a kvalitním pomůckám, či hračkám ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
1057 views
Produkt přidán do seznamu přání