Recenze hračky Toys for Life - Najdi trojici

Není dne, kdy by Maty a Kubík nevyžadovali hraní společenských her a zaměstnávání mozku logickými úkoly, ať už ve formě kreslení a psaní, nebo volnějších aktivit “na zem”. I přesto, že tento klidový režim netrvá déle než hodinu, vždy si ho společně užijeme a nabereme tak síly na další řádění v pokojíčku. 

Tentokrát jsem pro téměř šestiletého Matyho a skoro čtyřletého Kubu vybrala dřevěnou logickou hru značky Toys for Life - Najdi trojici.

V první řadě musím pochválit praktickou magnetickou krabičku, díky níž věřím, že jednotlivé dílky hry zůstanou tam, kde mají a nebudeme je za týden hledat zapadlé za skříní, vypadlé v šuplíku, nebo zastrčené v obalech jiných her. Ale co mě opravdu zaujalo, je vlastní základ hry - zřetelné obrázky v sytých barvách a v kvalitním dřevěném zpracování. Nehrozí tedy ohnuté rohy ani mačkání, ale naopak je umožněn snadný úchop i pro menší děti.

Recenze hračky Toys for Life - Najdi trojici
  • Na jakém principu je hra založena?

Prvním, základním úkolem hry je nalezení vždy tří obrázků, které jsou si něčím podobné a jejich následné vyrovnání vedle sebe. Naleznete zde skupinu hudebních nástrojů, jídelních příborů, ovoce, nebo třeba nábytku. Po složení se nabízí otázky typu “Proč jsi složil obrázky tímto způsobem? Jakou skupinu obrázky tvoří? Čím jsou si podobné?” Vytvořil se nám tak prostor nejen pro logické uvažování a soustředění v rámci hledání dílků, ale zároveň pro komunikaci, učení se nových slov a popisování. 

Tuto část zvládl předškolák Maty s přehledem a bez problémů, Kubík měl občas problém doplnit třetí díl do skupiny, rovněž si ale poradil, a to metodou postupného vyřazování známějších pojmů.

  • Jak zapojit hraní a vyhrávání?

Další možností je hra na principu klasického pexesa, kde je však cílem otočit nejen dvě, ale rovnou tři kartičky, které k sobě pasují. Nabízí se tak těžší varianta pro předškoláky, kterým by se mohla první fáze hraní zdát příliš jednoduchá. 

A opravdu, Matyho hra více bavila, mladší Kubík si však s trojicemi nebyl jistý. Hru jsme tedy zjednodušili na hledání dvojic a spokojení a konkurenceschopní byli oba dva.

  • Existují další možnosti hry?

Ideální variantou hry ve dvojici je vzájemné se zkoušení a rozpoznávání chyb vyložením trojice obrázků, které spolu nějakým způsobem souvisí spolu s jedním, který do řady nepasuje. Protihráč má poté za úkol nalézt obrázek, který do řady nepatří a vysvětlit, proč tomu tak je. 

Musím říct, že tato varianta hry kluky moc bavila, navzájem se zkoušet a čekat, jak druhý své kroky vysvětlí.

I dnes jsem se přesvědčila, že z mnohdy jednoduchých her, které zdánlivě nebudou bavit staršího ze synů se vyklube zábava pro všechny na celé odpoledne, a to díky vymýšlení dalších a dalších herních variant. Vyzkoušejte to také.

Logické hry tak potrápí a otestují mozkové závity, potrénují trpělivost, které je mnohdy málo, naučí děti plánovat, uvažovat a především se soustředit na danou věc. 

K této hře se určitě brzy opět vrátíme, kluci si dnešní hraní moc užili a i já jsem měla pocit, že se bavíme, trénujeme mozek a trávíme čas všichni spolu.

Zaujala vás tato hračka, ale chtěli byste vědět více informací, o kterých jste se v recenzi nedočetli? Jsme tu pro vás na tel. čísle +420 776 499 527 nebo emailu info@montessorihracky.cz.

Pomohl vám tento článek? Přejděte na další, nebo se přihlaste k odběru newsletteru a žádný vám už neuteče!

Nejlepší samolepkové knížky pro děti

Samolepkování pomáhá nenásilně rozvíjet jemnou motoriku a koordinaci oko-ruka, posiluje koncentraci a schopnost soustředit se, podporuje tvůrčí myšlení, učí o různých tématech ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
491 views

Jak na sensory play (smyslové hraní)

Sensory play je hravé učení, u kterého dítko zapojuje všechny své smysly, poznává různé textury, experimentuje s vůněmi, učí se rozlišovat barvy či tvary a rozvíjí svou kreativitu, fantazii ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
2105 views

ReKrabice aneb Předcházíme vzniku odpadu

Nadchla nás myšlenka projektu, který, nejen že šetří naše lesy, ale zároveň předchází vzniku nového odpadu, který Zemi rozhodně nepřispívá ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
540 views

Top pomůcky a hračky pro děti s autismem

Práce s autistickými dětmi bývá mnohdy obrovskou výzvou, avšak díky vhodně zvoleným metodám a kvalitním pomůckám, či hračkám ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
1059 views
Produkt přidán do seznamu přání