Recenze - Slepička - Vývojové vrstvené puzzle GOKI

Jakmile potřebuji kluky zklidnit od věčného stavění bunkrů, a převrácení tak celého bytu vzhůru nohama, skákání z postele, vymýšlení her, při nichž se nikdy nesedí a od neustálého pošťuchování, burácivého řevu a provokatérství, které končí brekem, sáhnu po pastelkách, nebo puzzle.

K vyklidnění atmosféry dochází prakticky ihned a kluky přemýšlení u skládání puzzle velmi baví, ačkoliv po něm sami téměř nikdy nesáhnou. 

Není puzzle jako puzzle

Puzzle pořizujeme vždy v klasickém formátu a pokaždé je to otázka chvilky, než se z jednotlivých dílků stane celistvý obrázek. Ať už jde o předškoláka Matěje a těžších výběrů obrázků v kombinaci s menšími dílky, nebo o téměř čtyřletého Jakuba s lehčími obrázky, vždy se postupným zkoušením, spojeným s občasným vztekáním oba zdárně doberou k cíli. Dnes jsem pro ně vybrala puzzle, které je pro nás všechny zcela nové, a to puzzle vícevrstvé.

Vývojové vrstvené puzzle s motivem slepičky, z dílny známé a ověřené značky GOKI nabízí dřevěné obrázky hned ve čtyřech vrstvách a ukazuje tak proces, jak se z bílého vajíčka vyklube žluté kuřátko, které si pochutnává na zelené travičce a vyroste pak v krásnou, velkou, kropenatou slepičku. Vzhledem k tomu, že je jaro v plném proudu, tak toto puzzle tematicky zapadá a s klukama tak mohu navázat na naše povídání o probouzení přírody, o mláďátkách a krásách jarní vůně světa kolem nás. Jaro obecně nabízí prostor pro mnoho nápadů nejen na povídání a hry, ale také na tvoření, u kterého se děti dostanou do úplně jiného světa plného možností, barev a splněných snů své obrovské fantazie. 

Recenze - Slepička - Vývojové vrstvené puzzle GOKI

Tipy na jarní aktivity

Kluci tvoří moc rádi, jakmile za nimi přijdu s nápadem, co společně zrealizujeme, dobrovolně nechají akčního hraní a nadšeně se přidávají. Jarní aktivity jsou obsahem mnoha webů, za nás doporučuji již vyzkoušené aktivity, které vyráběly jiné maminky a pochlubily se s nimi na blogu montessorikurz.cz a jsou určené jak pro malé, nebo i větší děti. Jelikož máme doma aktuálně šestiletého Matyho, předškolní aktivity s tématem hmyzu vyhledáváme ve velkém. Životní cykly zvířat a rostlin, stejně jako toto puzzle s motivem slepičky, bývají motivem mnoha aktivit a vzdělávacích pomůcek pro děti. Podle mého názoru určitě není potřeba vše složitě shánět po obchodech a kupovat za mnohdy vysoké částky, ale většinou si poradím s tím, co doma naleznu dle inspirace z tvořivých časopisů, internetu a nebo knih plných nápadů. Doporučuji vyzkoušet tyto skvělé nápady na tvoření s životními cykly.

Vraťme se ale k puzzle slepičky.

Snadné i těžší skládání

Toto vrstvené puzzle jsem si nejdříve vyzkoušela sama, abych byla připravená na případnou pozdější pomoc Matymu a Kubovi. Sesypala jsem všechny dílky dohromady a podle přiložených obrázků jednotlivých vrstev jsem se pokoušela puzzle sestavit. Musím říct, že napoprvé není tento postup zrovna tím nejjednodušším a tedy pro děti ideálním. Mnohem lepší je rozdělit puzzle na čtyři samostatné hromádky a vyzkoušet tak stavění postupně, dle vrstev.

Stejně tak jsem toto puzzle představila klukům. Nejdříve využili první z hromádek a postupně se dobírali k dalším. Samozřejmě se postupem času, kdy děti ví, co skládají, nabízí varianta úplného sesypání dílků a vytvoření tak celého procesu zase o kousek složitějším. Věřím, že se k němu v nejbližší době u obou kluků dostaneme.

Recenze - Slepička - Vývojové vrstvené puzzle GOKI

Skvělá aktivita i pro malé raubíře

Krásné obrázky na dřevěných dílcích děti motivují ke skládání. Zvědavost a motivace k sestavení ne pouze jednoho, ale rovnou čtyř obrázků byla pro kluky výzvou. Výzvou, kterou zdárně zdolali. 

Kuba podle očekávání nejdříve přemýšlel, jak k sobě obrázky přikládat, jelikož dílky nevypadají jako klasické puzzle se zapadajícími, symetrickými částmi, ale jsou to pouhé výřezy z obrázku, které však k sobě krásně padnou. Každopádně byla otázka chvilky, než si Kubík princip uvědomil a sestavil tak první obrázek vajíčka bez větší pomoci sám. Postupným zkoušením a natáčením jednotlivých dílků poté postupně sestavil líhnoucí se kuřátko, větší kuřátko i dospělou slepičku. Samozřejmě, na jeho žádost, u skládání nesměl nikdo pomáhat a radit a já hrdě musím říct, že to opravdu nebylo potřeba. Výsledné obrázky vždy pyšně předvedl, popsal proces, který bude následovat a pokračoval dál. 

U staršího Matěje jsem neměla strach, že by něco nezvládl. Klasické puzzle skládá levou zadní, dokáže se soustředit a přemýšlet. Ačkoliv je to trošku nervák, zvládl všechny části v rekordním čase sestavit a u toho povídat o tom, jak vzniká nový život. Musím říct, že mě oba kluci příjemně překvapili. Rozčilování neproběhlo, ba naopak se povzbuzovali a přemýšleli, kam se kterým dílkem. Puzzle je bavilo a ve finále se pohádali, kdo kdy bude skládat.

Slepička - vývojové vrstvené puzzle GOKI

  • Puzzle má celkem 44 díly.
  • Rozměry: 20 × 20 × 1,5 cm.
  • Firma Goki se zaměřuje na ekologické hračky z přírodního dřeva bez chemického ošetření.
  • Hračky jsou vyvíjené ve spolupráci s vysokými školami a studenty pedagogických fakult.

Toto vývojové vrstvené puzzle mohu jen doporučit. Nejen že je výborné na soustředění a získání tak většího klidu dětí, ale zároveň rozvíjí koordinaci, představivost, prostorové myšlení či motivuje k rozšiřování slovní zásoby malých dětí. Díky krásným obrázkům můžete během hry, nebo v mezičase mezi jednotlivými vrstvami zapojit povídání o životním cyklu, o zvucích, jež slepička a kuřátka vydávají a nebo o vztahu rodiče a dítěte, které slepička s kuřátkem symbolizují. Za nás je tato aktivita ideální pro klidnou část odpoledne, kdy je třeba načerpat síly na další řádění a vymýšlení lumpáren. 

V nabídce najdete i další motivy vrstvených puzzle. Děti moc baví vrstvené puzzle s životním cyklem žáby, vrstvé puzzle s proměnou motýla nebo vrstvené puzzle znázorňující růst stromu ze semínka.

Zaujalo vás puzzle a potřebujete vědět více informací? Neváhejte se na nás obrátit na tel. +420 776 499 527 nebo na emailu info@montessorihracky.cz. Jsme tu pro vás!

Pomohl vám tento článek? Přejděte na další, nebo se přihlaste k odběru newsletteru a žádný vám už neuteče!

Nejlepší samolepkové knížky pro děti

Samolepkování pomáhá nenásilně rozvíjet jemnou motoriku a koordinaci oko-ruka, posiluje koncentraci a schopnost soustředit se, podporuje tvůrčí myšlení, učí o různých tématech ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
491 views

Jak na sensory play (smyslové hraní)

Sensory play je hravé učení, u kterého dítko zapojuje všechny své smysly, poznává různé textury, experimentuje s vůněmi, učí se rozlišovat barvy či tvary a rozvíjí svou kreativitu, fantazii ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
2105 views

ReKrabice aneb Předcházíme vzniku odpadu

Nadchla nás myšlenka projektu, který, nejen že šetří naše lesy, ale zároveň předchází vzniku nového odpadu, který Zemi rozhodně nepřispívá ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
540 views

Top pomůcky a hračky pro děti s autismem

Práce s autistickými dětmi bývá mnohdy obrovskou výzvou, avšak díky vhodně zvoleným metodám a kvalitním pomůckám, či hračkám ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
1059 views
Produkt přidán do seznamu přání