Proč jsou důležité hry na profese

V dětství můžete být kým chcete, a to kdykoliv si vzpomenete. Jak? Při hře “na jako” a při nekonečných hrách na různé profese. Existuje tolik možností, kým se stát, jaké příběhy zrovna prožívat a čím je ovlivňovat. Od překrásných baletek, přes vzdělané pedagogy a zadumané vědátory, neohrožené krotitele zvířat, či nejlepší kuchaře, až po odvážné policisty, nezastupitelné lékaře, či silné popeláře, práci snů všech malých chlapců a mnohdy i dívek.

Hry na profese zaujímají v dětských hrách nezastupitelnou pozici, díky níž mají malé i větší děti možnost rozvíjet právě svou osobnost, napodobovat dospělé, vžít se do nových rolí a nebo začít pomalu přemýšlet o svém budoucím povolání. Tyto hry jsou pro dětský vývoj nesmírně důležité. Děti se učí komunikovat s druhými, navzájem spolupracovat, rozvíjí svou fantazii a zkouší nové věci. Zažívají mnohdy reálné situace, učí se trpělivosti a koncentraci, vnímají hodnotu odměn za vykonanou práci a především si hrají, jsou ve svém dětském světě smysluplných her bez rušení televizí, telefonů a tabletů, a to je pro ně velmi přínosné.

Malé slečny se rády líbí a často tak zkrášlují nejen sebe, ale i své okolí. Velmi oblíbenou hračkou je proto dřevěná Sada na líčení, ve které naleznou vše, co potřebují. Stejnou nutností je pak také Kadeřnický set, díky kterému dají děti do parády celou rodinu, mnohdy včetně svých plyšových kamarádů. Obě tyto sady jsou vyrobeny pod značkou PlanToys, ekologické a kvalitní značky, jejíž hračky jsou pro děti i dospělé velmi atraktivní. Stejná značka myslí i na lékaře, a to přímo Sadou k operování, ve které malí doktoři naleznou i látku s vyznačenými orgány lidského těla. Nadšené veterináře pak zajisté nadchne Veterinářský set, který nabízí všechny nezbytné pomůcky k vykonávání tohoto náročného povolání.

U všech akčních hrdinů a tajných agentů najde využití úžasná Sada tajný agent, jež je dodávána s praktickým opaskem a všemi důležitými pátracími pomůckami, a odvážní hasiči ocení Hasičskou sadu s vestou, megafonem, vysílačkou a dalšími nutnostmi ve výbavě správného hasiče. Že máte doma pomocníka, který rád opečovává Vaší zahradu? Pořiďte mu třeba Kufřík malého zahradníka, v němž nalezne kromě zahradního náčiní i semínka pro výsadbu.

A kdo by nemiloval hru na obchod a cvakání jednotlivých položek nákupu do pokladny. Dřevěná pokladna má své nezastupitelné místo v každé organizované prodejně. Budete platit kartou, nebo bankovkami? Hry na prodej chlapci i dívky často vyhledávají. Nejen že trénují komunikaci, či základy slušného chování, ale tou nejzábavnější formou rozvíjejí matematické dovednosti, vnímají množství nakupovaného zboží a hodnotu peněz. Malé děti poznávají jednotlivé mince a bankovky, starší už rádi dopočítávají, kolik korun je třeba vrátit.

Hrou na určité profese se od nás dítko může naučit mnoho důležitých věcí, které poté v reálném světě využije s lehkostí a jistotou v sobě samém. Pozvěte děti do kuchyně, ať Vám pomáhají s vařením, a nebo třeba alespoň pozorují cvrkot a osahají si kuchyňské pomůcky. Pro malé pomocnice a pomocníky je tak nezbytná Dětská zástěra na vaření, díky níž se nebudete muset strachovat o zašpiněné oblečení. Bezpečnou a správnou metodou pak můžete naučit děti krájet pomocí Dětského kuchařského setu, jež obsahuje nůž, škrabku a chránič prstů.

A jak se připravit na roli pomocníka v dílně, nebo na opraváře? Tréninkem jemné motoriky, trpělivosti a koncentrace třeba u Dětského pracovního stolu s nářadím, který nabízí celkem 50 kusů dřevěných dílů a nářadí. Větší kutilové, zhruba od 8 let věku pak ocení nádherný Kufřík nářadí “Deluxe”, v němž naleznou vše nezbytné k důležitým opravám a kutilským akcím, od šroubováků, přes kladívko, pilu, až po různá pravítka, kleště a nůžky.

A jaká je úloha nás dospělých? Samozřejmě bezmezná podpora, ať už dítko zrovna prochází obdobím, kdy chce být astronaut, policista a nebo třeba princezna. Povídejte si o dané profesi, hrajte s dětmi jejich role. Buďte jejich pacienty, žáky, kolegy a nebo třeba zvířátky, v případě ošetřovatelů v ZOO. Co musí dané povolání zvládnout a jak je náročné? Co ke své profesi kdo potřebuje? Uvidíte, že v dětech časem objevíte, v čem jsou si jistější a jaké situace pro ně nejsou snadné.

Důležité je, abyste stále společně zůstávali u hry, netlačili a nenutili děti do něčeho, co už je nebaví, nebo na co se příliš necítí. Zkrátka buďte spolu s pocitem, že si oba hru užíváte.

Zaujalo vás dnešní téma a chtěli byste poradit s konkrétním výběrem produktů? Nebo doplnit více informací? Neváhejte se na nás obrátit na telefonním čísle +420 776 499 527, nebo na email: info@montessorihracky.cz.

Pomohl vám tento článek? Přejděte na další, nebo se přihlaste k odběru newsletteru a žádný vám už neuteče!

Nejlepší samolepkové knížky pro děti

Samolepkování pomáhá nenásilně rozvíjet jemnou motoriku a koordinaci oko-ruka, posiluje koncentraci a schopnost soustředit se, podporuje tvůrčí myšlení, učí o různých tématech ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
491 views

Jak na sensory play (smyslové hraní)

Sensory play je hravé učení, u kterého dítko zapojuje všechny své smysly, poznává různé textury, experimentuje s vůněmi, učí se rozlišovat barvy či tvary a rozvíjí svou kreativitu, fantazii ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
2104 views

ReKrabice aneb Předcházíme vzniku odpadu

Nadchla nás myšlenka projektu, který, nejen že šetří naše lesy, ale zároveň předchází vzniku nového odpadu, který Zemi rozhodně nepřispívá ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
533 views

Top pomůcky a hračky pro děti s autismem

Práce s autistickými dětmi bývá mnohdy obrovskou výzvou, avšak díky vhodně zvoleným metodám a kvalitním pomůckám, či hračkám ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
1055 views
Produkt přidán do seznamu přání