Máte doma malého předškoláčka? Tak to vám od září začne vzrušující dobrodružství v podobě trénování psaní, počítání, či učení a také spousta zážitků a nových možností. Ale nepředbíhejme a svou pozornost nyní věnujme události, která nás k novému školnímu roku vlastně blíže nasměruje. Na dveře již totiž pomalu klepou zápisy do škol. Na co všechno byste se měli společně s vaším dítkem připravit? Co vás v “den D” čeká a jak takový zápis vlastně probíhá? Odpovědi naleznete v našem dnešním článku.

Jak probíhá vlastní zápis do školy?

Zápisem nestresujte ani sebe, ani vaše dítko. Nikdo nebude nikoho zkoušet, kárat, ani se ptát na záludné otázky s cílem jej potopit. Formální stránka zápisu je na vás díky vyplněné žádosti o umístění do prvního ročníku, okopírovanému rodnému listu dítěte a vašemu občanskému průkazu. Tyto informace budou určitě včas vyvěšeny na webových stránkách dané školy a samozřejmě se mohou lišit. A pak už je to na vaší ratolesti. Se zástupcem školy si bude povídat, odpovídat na běžné otázky o svém životě, rodině, školce, bude hovořit o svých zájmech a rovněž může plnit úkoly v podobě kreslení, stříhání, řazení předmětů, určování barev, poznávání zvířátek, jednoduchého počítání a nebo třeba vyprávět příběhy dle obrázků.

Co dál?

Máte pocit, že již teď je u vašeho dítka co zlepšovat? Přeci jen do zápisu ještě nějaký ten pátek zbývá, takže se směle vrhněte na jeho přípravu. Nenuťte svého předškoláčka násilím do učení, ale formou zábavných her a aktivit trénujte to, v čem pokulhává. Má problémy s barvami? Doporučujeme třeba úžasnou Montessori pomůcku Barevné destičky 2, nebo dřevěné Tyčky s barevnými kruhy na počítání, na kterých bude kromě barev ještě trénovat jednoduchou matematiku, posloupnost a jemnou motoriku. Zapojte do tréninku i sebe a zahrajte si jednoduchou hru Označ barvu a tvar, kde je opět přidaná hodnota, tentokrát v podobě poznávání geometrických tvarů. I to se bude malému předškoláčkovi v září hodit! Chcete je procvičit ještě víc? Poutavý způsob tréninku nabízí třeba oblíbená Barevná geometrie - tvary z dílny britské vzdělávací značky Learning Resources.

Zdá se vám vaše dítko málo soustředěné? Pomozte mu vhodnými aktivitami podporující koncentraci a velmi důležitou jemnou motoriku  zároveň procvičte třídění. Pořiďte dokonale zpracované Včelí úly, u kterých bude pomocí pinzety vkládat včeličky do barevně sladěných úlů, Třídění tvarů a velikostí v podobě barevných geometrických kostiček, a nebo Box na třídění obrázků, který má za cíl správné vložení obrázku do určeného otvoru. Dělá vám právě třídění a posloupnost problém? Pořiďte dřevěnou sadu Řazení obrázků, objem a trénujte tak formou zábavné aktivity.

Má váš předškolák problémy s držením nůžek? Vyzkoušejte například krásně vedený Můj pracovní sešit Stříhání, ve kterém bude trénovat nejen jejich správné držení, ale rovněž bezpečné a kreativní zacházení. Nevíte si rady, jaké aktivity jsou v předškolním období pro vaše dítko vhodné? Doporučujeme vám pořídit sady plné aktivit, které byly vytvořeny ve spolupráci s pedagogy a jsou tak ideálním pomocníkem pro rozvoj všech potřebných dovedností. Samostatnost a koncentraci malého předškoláka podpoříte postupným plněním úkolů ve Velké cvičebnici pro předškoláky,ve které procvičíte nejen tvary, barvy, nebo čísla, ale také logiku a postřeh. . Zdá se vám, že je váš budoucí školák trošku dál a zajímá se již o psaní písmen? Podpořte jej třeba pomocí sady 80 zábavných úkolů pro (před)školáky - Písmena. Máte malého matematika? Toho zajisté potěší 80 zábavných úkolů pro (před)školáky - Čísla.

V tomto případě opravdu platí Komenského slovní spojení “škola hrou”. A co po zápisu? Pokud váš předškolák zrovna nezazáří a vy, nebo pedagog si všimnete některého z nedostatků, nezoufejte. Ještě máte spoustu času případné mezery dohnat, přeci jen máte do září pár měsíců k dobru. Netrapte jeho ani sebe tvrdým drilem, ale motivujte jej k pokroku vzdělávacími hračkami a aktivitami. Buďte však důslední a nespoléhejte se na to, že “to nějak dá” a zvládne sám. Vaši pomoc potřebuje. Vyberte mu tedy takové aktivity, které jej budou bavit a které mu pomohou zvládnout první měsíce školy bez trápení a slz.

Téměř každé dítko se těší, až z něj bude školák. Až v září ponese na zádech tu nejdokonalejší aktovku, nové školní pomůcky a ze třídy se na něj bude usmívat ta nejbáječnější paní učitelka nebo pan učitel. Jenže mnohdy se “při lámání chleba” radost pomalu vytrácí a přechází v obavy, či strach z neznáma. I to je však normální a k dítku je tedy potřeba přistupovat s citem, maximální pozorností a připravit jej na jeho novou cestu co možná nejpečlivěji. Nezanedbejte přípravu a začněte hned teď, vaše péče se vám vrátí v podobě šťastného dítka. Přejeme vám ten nejlepší výběr budoucí školy, úspěšné zvládnutí zápisu a vykročení tou správnou nohou vstříc novému školnímu roku.

Zaujalo vás dnešní téma a chtěli byste poradit s konkrétním výběrem pomůcek a hraček? Nebo doplnit více informací? Neváhejte se na nás obrátit na telefonním čísle +420776499527, nebo na email: info@montessorihracky.cz.

Pomohl vám tento článek? Přejděte na další, nebo se přihlaste k odběru newsletteru a žádný vám už neuteče!

Nejlepší samolepkové knížky pro děti

Samolepkování pomáhá nenásilně rozvíjet jemnou motoriku a koordinaci oko-ruka, posiluje koncentraci a schopnost soustředit se, podporuje tvůrčí myšlení, učí o různých tématech ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
491 views

Jak na sensory play (smyslové hraní)

Sensory play je hravé učení, u kterého dítko zapojuje všechny své smysly, poznává různé textury, experimentuje s vůněmi, učí se rozlišovat barvy či tvary a rozvíjí svou kreativitu, fantazii ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
2105 views

ReKrabice aneb Předcházíme vzniku odpadu

Nadchla nás myšlenka projektu, který, nejen že šetří naše lesy, ale zároveň předchází vzniku nového odpadu, který Zemi rozhodně nepřispívá ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
540 views

Top pomůcky a hračky pro děti s autismem

Práce s autistickými dětmi bývá mnohdy obrovskou výzvou, avšak díky vhodně zvoleným metodám a kvalitním pomůckám, či hračkám ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
1057 views
Produkt přidán do seznamu přání