Péče o sebe a okolí

Jaro je konečně tady, všechno se brzy zazelená a nás to čím dál víc táhne s dětmi ven. Příroda se probouzí a nabízí nám nekonečné možnosti pozorování a společného objevování. Většinu z nás jarní příroda inspiruje, z přírody všemožně čerpáme. Nelze ale jen donekonečna brát - společenské povědomí o ekologické udržitelnosti a celkově o důsledcích lidské existence a lidského chování na naši planetu nás vede k otázce, jak tyto myšlenky předat rozumně a s citem našim dětem. Jestliže chceme vést děti odmala k láskyplnému vztahu k přírodě, musíme je nejprve naučit pečovat o sebe a své nejbližší okolí. Krůček po krůčku budovat vztah ke svému okolí a tento okruh postupně rozšiřovat.

Samostatnost dítěte nejen v základní sebeobsluze a péči o sebe a své okolí je základním stavebním kamenem celé Montessori pedagogiky. Ne náhodou je citát Marie Montessori “ Pomoz mi, abych to dokázal sám.” ten vůbec nejskloňovanější. Naším úkolem není dělat věci za naše děti, ale pomoct jim, aby je zvládaly dělat samostatně a nezávisle na nás. Když poskytneme dětem připravené prostředí a správné bezpečné pomůcky, nástroje a náčiní, buďte si jistí, že s trochou trpělivosti se děti brzy postarají o mnoho oblastí svého života. Montessori pomáhá dětem zvládnout praktický život sebevědomě a velmi přirozeně.

A co vlastně znamená Montessori pojem “praktický život”? Jednoduše si představte všechny každodenní činnosti a úkony, které člověk vykonává v rámci péče o sebe, o své blízké, o své okolí a v nejširším slova smyslu i o naše životní prostředí.

V následujících odstavcích vám nastíníme možnosti, jak děti vést k samostatnosti v praktických činnostech, navíc přidáme i nějaké tipy na “zelené” aktivity s dětmi z oblasti ekologické výchovy.

Začít u sebe

Veďte děti láskyplně k samostatnosti v sebeobsluze už od malička. Buďte jim vzorem, trpělivě ukazujte, podporujte je, připravte jim prostředí, ve kterém jim všechno půjde snáz. K oblíbeným aktivitám patří umývání se, čištění zubů, česání a další hygienické návyky, nebo třeba oblékání. Najděte doma vhodné místo pro umístění zubního kartáčku nebo hřebenu, ať na ně malé děti bez problému dosáhnou, pořiďte stoličku nebo učící věž. Věšáky a poličky na oblečení musí být také přizpůsobeny výšce dětí, pokud chceme, aby se obsloužily samy. K nácviku různých oblékacích technik můžete využít praktické zapínací rámy, kde se děti seznámí s tím, jak funguje zip, jak se provlékají knoflíky nebo jak se šněrují tkaničky.

NÁŠ TIP: Ukažte svým dětem, jak zacházet s oblečením, ze kterého buďto vyrostly, anebo se nějakým způsobem opotřebovalo. Zdroje jsou omezené, proto učme děti vymýšlet pro staré věci nové využití. To platí i o oblečení. Ukažme dětem speciální kontejnery na vyřazený textil, charitativní obchůdky, zorganizujte společný bazar. Staré kousky oblečení můžete parádně recyklovat a vytvořit úplně nové věci - z trička můžete vyrobit ekotašku, z riflí kabelku, ze starých ponožek hada proti průvanu, ústřižky látek využijete na narozeninovou girlandu nebo stylový věnec na dveře.

Postarám se o to sám

Malé děti se nejlépe učí skrze své smysly, pohyb a aktivní kontakt s prostředím. Zapojte je od malička do nejjednodušších domácích prací. Vaření, úklid nebo práce na zahradě jsou nejlepší příležitostí, jak se děti učí nápodobou skrze pohyb a své smysly. Svěřte dětem nějaké rutinní domácí práce, dejte jim ty správné pomůcky, dbejte na bezpečnost, dohlížejte, ale nedělejte věci za ně. Děti se jednoduchými praktickými úkony procvičí v jemné i hrubé motorice, rozvíjí také logické uvažování a schopnost koncentrace. Dobře odvedená práce vede k pocitu uspokojení, posílení sebedůvěry a také sebeúcty.

NÁŠ TIP: Jedna z nejdůležitějších oblastí ekologické výchovy je recyklace. Učte děti odmala, jak se třídí odpad. Co patří do jakého kontejneru? Povídejte si o tom, proč je třídění tak důležité. Existují krásné knihy i chytré hry, které tuto tematiku názorně vysvětlují. Zapojujte je fyzicky do třídění. Další zajímavou možností, jak nevyhazovat staré věci, co se nám už nehodí, je upcyklace. Někdy může být odpad pokladem, stačí mu jen vdechnout nový život. Vylepšete si s dětmi opotřebované kousky nábytku technikou decoupage, pomalujte otlučené květináče namísto toho, abyste je vyhodili. 

V kuchyni bezpečně

Pusťte si své děti do kuchyně, uvidíte, že to nakonec bude zábava. Přizpůsobte jim kuchyňské prostředí, vyhraďte jim místo na pomůcky, které budou při přípravě pokrmů potřebovat. V dnešní době už existuje mnoho nástrojů, které jsou uzpůsobeny malým dětským rukám, nejen z hlediska bezpečnosti, ale i z pohledu ergonomie.

Už poměrně malé dítě (přibližně kolem věku 18 měsíců) se může zapojit do mytí potravin, jednoduchého krájení například banánu pomocí příborového nože, může také připravit stůl, mělo by si samo nalít vodu z připraveného džbánku. Předškoláci už toho v kuchyni zvládnou opravdu hodně: zapojit je můžete do škrábání a loupání ovoce a zeleniny, mohou odměřovat suroviny, míchat a šlehat, umí umýt nádobí, nebo se postarat o nádobí v myčce. Předškolák už je také zralý na malý nůž. Prodávají se nože se speciálně tvarovanou rukojetí, která chrání před pořezáním. Starší školáci už mohou naplánovat rodinný jídelníček, nakoupit suroviny a významným způsobem se podílet na vaření. Chce to trochu vaší trpělivosti, ale důvěra, kterou do dětí vložíme, se nám mnohonásobně vrátí.

NÁŠ TIP: Každý rok vyhodí lidé miliony tun jídla a pití. S potravinami se nesmí plýtvat. Veďte děti k tomu, že jídlo se nevyhazuje. Kompostujte! Jde to i ve městě, klidně i v bytě pomocí vermikompostéru. Plánujte jídelníček, pište si společně nákupní seznamy toho, co skutečně potřebujete, nenakupujte moc do zásoby. Najděte způsoby, jak spotřebovat i otlačené a přezrálé kousky ovoce a zeleniny - z měkkého ovoce jde skvěle péct a zeleninu zase rozvaříte do omáček, nebo použijte na vývar. Zkuste několikrát do týdne nahradit maso zeleninovou variantou pokrmu a snižte tak uhlíkovou stopu.

Úklid je zábava

To, co nám dospělým přijde jako otravná nutnost, je pro děti velkou zábavou. Děti s oblibou utírají prach prachovkou, věší prádlo na sušák na prádlo, zametají pomocí malého smetáčku drobky, myjí nádobí nebo leští zrcadla. Dělají to přirozeně a s každým takto splněným úkolem, s každou činností, která přispívá rodinnému blahu, děti zažívají pocit spokojenosti a radosti. Aby byla údržba domácnosti potěšením, je třeba dát dětem pomůcky, které jim všechny tyto aktivity usnadní, ideální ale je, když je toto náčiní reálnou zmenšeninou toho našeho. Péče o prostředí, ve kterém žijeme, nás nepřímo vede k lásce k širšímu okolí, přírodě, planetě.

NÁŠ TIP: Pořiďte si domů rostliny, společně je sázejte, zalévejte, roste, zastřihujte, odstraňujte nemocné a suché listy, pečujte o ně. Děti například s oblibou omývají listy hadříkem pokojovým rostlinkám, tím se učí šetrnosti a lásce k přírodě. Nekupujte jednorázové bylinky v plastových květináčích, vysaďte si doma svoje, sice si na úrodu počkáte trochu déle, ale děti baví pozorovat celý proces růstu.

Hurá na zahradu

Nic nenahradí pobyt venku, na čerstvém vzduchu. Kontakt dětí s přírodou je nesmírně důležitý a venku bychom měli trávit podstatnou část dne. Práce na zahradě je u dětí velmi oblíbená, baví je pozorovat malé zázraky zrození, rády se ale také o přírodu starají. Milují zalévání rostlin ze zahradní konve, okopávání a pletí záhonů s pomocí šikovné zahradní sady náčiní, hrabání listí hráběmi, zametání cest nebo odklízení sněhu. Pokud dáte dětem do rukou nástroje a zahradní náčiní na míru, budou se s láskou starat o každý záhonek, okrasnou zahradu, nebo klidně o truhlíky na balkoně.

NÁŠ TIP: Udělejte si ze zahrady nebo klidně z balkónu zelenou živoucí oázu. Pro hmyz jsou nejlepší divoké květiny. Nechejte část své zahrady zdivočet (nebo jeden velký truhlík na balkóně osázejte směsí semínek divokých květin), abyste přilákali včely, motýly a brouky. Můžete taky postavit ptačí budku, krmítko nebo pítko, hmyzí domeček nebo vyrobte lapače na dešťovou vodu z prázdných PET lahví

Při zapojení dětí do praktického života nezapomínejme na to, že by pro ně péče o sebe a své okolí měla být potěšením. Význam schopnosti postarat se o sebe a o vlastní okolí je něco skutečně nedocenitelného a dítěti přináší obrovskou spokojenost. Pokud z něj uděláme partnera v praktickém životě, bude se cítit šťastné a sebevědomé, bude věřit ve své schopnosti.

Pokud byste potřebovali zjistit více informací o produktech nebo se poradit, neváhejte nás kontaktovat na tel. +420 776 499 527, nebo na email: info@montessorihracky.cz.

Pomohl vám tento článek? Přejděte na další, nebo se přihlaste k odběru newsletteru a žádný vám už neuteče!

Nejlepší samolepkové knížky pro děti

Samolepkování pomáhá nenásilně rozvíjet jemnou motoriku a koordinaci oko-ruka, posiluje koncentraci a schopnost soustředit se, podporuje tvůrčí myšlení, učí o různých tématech ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
491 views

Jak na sensory play (smyslové hraní)

Sensory play je hravé učení, u kterého dítko zapojuje všechny své smysly, poznává různé textury, experimentuje s vůněmi, učí se rozlišovat barvy či tvary a rozvíjí svou kreativitu, fantazii ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
2105 views

ReKrabice aneb Předcházíme vzniku odpadu

Nadchla nás myšlenka projektu, který, nejen že šetří naše lesy, ale zároveň předchází vzniku nového odpadu, který Zemi rozhodně nepřispívá ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
540 views

Top pomůcky a hračky pro děti s autismem

Práce s autistickými dětmi bývá mnohdy obrovskou výzvou, avšak díky vhodně zvoleným metodám a kvalitním pomůckám, či hračkám ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
1061 views
Produkt přidán do seznamu přání