Kvalitní a smysluplné hračky pro miminka

Přinesli jste si z porodnice domů uzlíček neskutečného štěstí, bezkonkurenční lásky, velkého vděku a obrovského strachu zároveň? Emoce s vámi cloumají a vy držíte miminko, malinké stvoření, které je zcela závislé na vašem rozhodování a jednání.

Je nyní pouze na vás, abyste z malého človíčka vychovali člověka, který bude platným členem společnosti. Je pouze na vás, jakým způsobem jej provedete světem výzev, příležitostí a nástrah a jak vaše miminko připravíte na to být nezávislým a schopným jedincem. Ale nepředbíhejme, stále ještě máte před sebou miminko, které vidí zhruba na 20 až 30 cm a vnímá odstíny šedé barvy. Postupujme pomalu a s něhou se děťátku věnujme tak, jak je potřeba.

Miminka již od narození vstřebávají obrovské množství podnětů, které ze všech stran získávají. Jak miminko ve vývoji podpořit? Jak mu pomoci růst? Trh hraček a pomůcek pro nejmenší je zasycen spoustou více i méně kvalitních produktů, které lákají ke koupi. Nenechte se utáhnout na vařené nudli a přemýšlejte, které z nich jsou opravdu smysluplné a vhodné pro vaše miminko. Jak na to? Pomůžeme vám!

Rozvoj zraku a hračky k zavěšení

Jak jsme již zmiňovali, v prvních týdnech a měsících života se miminku rozvíjí zrak. Není tedy potřeba jej zahrnout pestrými hračkami a cinkrlátky, které ani neudrží v ručičkách, ale v první řadě se zaměřte na hračky, které se dají nad miminko zavěsit. Vytvořte mu takové denní prostředí, ve kterém bude moci pokukovat kolem sebe, nic jej nebude rušit a lekat, a poskytněte mu takové pomůcky, které budou stimulovat jeho zrak a motivovat ho k natažení ručičky po předmětu.

Miminku v prvních 4 měsících skvěle slouží kontrastní hračky. Porozhlédněte se po černobílé kombinaci, kterou postupně doplňujte o červenou barvu. S respektem k Montessori pedagogice jsou vytvořeny Montessori závěsné mobily. Pro miminko již od 3 týdnů života je velmi vhodný Montessori mobil Munari, černobílá kartonová pomůcka, která se houpe nad hrudníkem miminka. Hrazdička pro miminka, třeba ta od PlanToys představuje “must have” ve vaší výbavě. Miminko pod ní položte na pevnou podložku a nechte jej sledovat předměty na hrazdičce zavěšené. K zavěšení doporučujeme například Rolničku a kroužek na stuze, jednoduchou, avšak pro miminko nádhernou pomůcku. K zavěšení, třeba nad denní postýlku, je naopak ideální Závěsný kolotoč s motivem slonů a hvězdiček, které se s pohybem vzduchu mírně otáčejí.

Rozvoj úchopu s hračkami do ruky

Zhruba od 4. měsíce věku miminko rozvíjí úchop a je tedy na čase mu pořídit takové hračky a pomůcky, které jej v tom podpoří. Již se nemusíte bát barevných kombinací, i když kontrastní obrázky jsou pro miminko stále top. Do malé dětské ručičky skvěle padnou například dřevěné Duhové lístky, či Rolničky na tyčce, které skvěle upoutají jemnými tóny pozornost miminka.

Zvuk podpoří také hru s Barevným válečkem, vyrobeným z kaučukového dřeva. Zabodujete i s přírodními barvami. V těch je vyhotoven krásný Elastický míček do ruky, složený z malých korálků navléknutých na gumičce. Miminko si jej postupně skvěle zvládne přehmatávat z ruky do ruky.

Zoubky a záchrana v podobě kousátek

Na řadu přicházejí zoubky a objevování pomůcek pomocí úst. U některých miminek o růstu zoubků téměř nevíte, jiná vám dají u každého nového jasně najevo, že je něco trápí. Volte takové hračky, které jsou pro miminka bezpečné a které jim nepříjemný tlak v pusince pomohou přečkat. Doporučujeme zejména dřevo, či silikon. Velice příjemné je Silikonové kousátko v kombinaci s dřevěným kroužkem, které miminku přirozeně vyvolává slintání a pomáhá zmírnit napětí. Dřevěno-silikonová kombinace je i v případě dalšího oblíbeného Dětského kousátka Koala, jež se miminku krásně drží v malé ručičce, nebo u Kousátka chobotničky, jejíž jednotlivá chapadla miminka ráda žužlají. Vyzkoušejte rovněž Kousátko pouze ze silikonu, které působí lehčím dojmem a některé děti s ním mohou snadněji manipulovat.

Šustění a muchlání, to jsou textilní hračky

Samostatnou kapitolu představují u miminek velmi oblíbené textilní hračky. Nejen, že jsou lehké a miminko tak s nimi dokáže velmi snadno manipulovat, ale svým materiálem jsou i velmi zajímavé. Mohou být kontrastní, šustivé, muchlavé, nebo s pískátkem uvnitř. Mohou se lesknout, mohou být jemné a v mnoha případech s bonusem ve formě všitého zrcátka. A dají se vyprat! Ideální je pro miminka Chrastítko z různých materiálů v podobě lístků, s rolničkou uvnitř je vyroben pak Úchopový polštářek  s mnoha stužkami po obvodu.

Chrastit mohou i nožičky miminka. Jak? Díky Kontrastním ponožkám velmi snadno. Nejen že jsou ponožky vyhotoveny v nádherných, sytých barvách a podporují tak rozvoj zraku miminka, ale zároveň kladně působí i při vývoji jeho motoriky. Ke správné stimulaci mozkových center děťátka pak může vést jeho první látková Didaktická knížka, která ho provede lesem a zvířátky, která les obývají. Děti “čtení” milují a je velmi vzrušující vidět, jak se z nenápadného ožužlávání a zkoumání povrchu knihy miminko dokáže přenést až k otáčení a cílenému prohlížení jednotlivých stránek.

Stimulujte smysly pomocí senzorických hraček

Jakmile se děťátko dostane do fáze, kdy se více zajímá o svět kolem sebe, kdy reaguje na podněty a známé hlasy úsměvem, kdy se dokáže radovat z hračky, kterou mu nabízíte, kdy začne vnímat, rotovat a přetáčet se na podložce, tak je ten správný čas neusnout na vavřínech a podpořit ho v jeho rozvoji. Děťátko je jako houba a nasává všechny podněty neskutečnou rychlostí. Co mu dnes nejde, pozítří zvládne levou zadní.

Senzorickou láhev pro nejmenší s taktilním kapesníčkem si miminka hned zamilují. Stimulující zvuky, vydávané pomocí láhve a kapesníčku, jim poskytují jedinečné smyslové zážitky. Smysly rovněž krásně stimuluje Barevná sada senzorických míčků z gumového materiálu, která podpoří rovněž koordinaci pohybů. Také v tomto období je vhodné pokračovat s kontrastními obrázky, jelikož právě ty děti na první pohled zaujmou. Pořiďte tak například knihu s pevnými stránkami Miminko, první obrázky, nebo látkovou verzi v Kontrastní látkové XXL knize. Otáčení stránek přispěje u miminka ke koordinaci pohybu prstů a rozvoji jemné motoriky. 

Vychutnejte si růst vašeho miminka. Nespěchejte na něj a nesrovnávejte jej s ostatními vrstevníky. Pamatujte, že každé miminko je jedinečné. Buďte milujícími rodiči, prarodiči, nebo vychovateli, buďte průvodci začátkem jeho života a uvidíte, že se z malého tvorečka stane výjimečný a nezávislý člověk, který vám bude vaši lásku a péči oplácet.

Zaujalo vás dnešní téma a chtěli byste poradit nebo doplnit více informací? Neváhejte se na nás obrátit na telefonním čísle +420 776 499 527, nebo na email: info@montessorihracky.cz.

Pomohl vám tento článek? Přejděte na další, nebo se přihlaste k odběru newsletteru a žádný vám už neuteče!

Nejlepší samolepkové knížky pro děti

Samolepkování pomáhá nenásilně rozvíjet jemnou motoriku a koordinaci oko-ruka, posiluje koncentraci a schopnost soustředit se, podporuje tvůrčí myšlení, učí o různých tématech ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
491 views

Jak na sensory play (smyslové hraní)

Sensory play je hravé učení, u kterého dítko zapojuje všechny své smysly, poznává různé textury, experimentuje s vůněmi, učí se rozlišovat barvy či tvary a rozvíjí svou kreativitu, fantazii ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
2105 views

ReKrabice aneb Předcházíme vzniku odpadu

Nadchla nás myšlenka projektu, který, nejen že šetří naše lesy, ale zároveň předchází vzniku nového odpadu, který Zemi rozhodně nepřispívá ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
537 views

Top pomůcky a hračky pro děti s autismem

Práce s autistickými dětmi bývá mnohdy obrovskou výzvou, avšak díky vhodně zvoleným metodám a kvalitním pomůckám, či hračkám ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
1057 views
Produkt přidán do seznamu přání