“Co Čech, to muzikant”. Rádi byste doma měli malého muzikanta, ale tak nějak si nejste jistí, jestli je vaše dítko pro hudbu stvořené? Jistě, že ano! Jen musíte vědět, jak v něm správně rozvíjet hudební cítění a rytmus a jak jej podpořit v tom, aby hudbu slyšelo a cítilo. 

Rytmus je naší přirozenou součástí a už malé miminko vlastně “funguje” na bázi rytmu. Jak? Vybavte si například nekonečné uspávání, kdy s malým človíčkem v náruči pravidelně pohupujete (mnohdy celou noc) ze strany na stranu, poté v postýlce jemně, avšak pravidelně poplácáváte miminko po zadečku, a nebo v kočárku drncáte rytmicky sem a tam ve snaze plačící děťátko uklidnit. Rytmus nám tedy přináší jakousi jistotu.

Jakým způsobem lze u malých dětí rozvíjet hudební cítění? Klíčové jsou motorika, rytmická cvičení, společně strávený čas - a zejména začít včas.

Pravidelné řachtání chrastítkem nebo zábavné plácání do stolu u miminek, tleskání za zvuku písniček a básniček, bubnování do hrnců, skákání, pochodování jako voják u batolátek, nebo originální tanec u školáčků. To jsou jen střípky z mnoha činností, které lze s dětmi ze začátku doma každý den provádět bez nutnosti investic do vzdělávacích hraček a nástrojů. Důležité je, aby si děti uvědomily, jak zacházet se svým vlastním tělem, aby do hry zapojovaly své smysly, aby je činnosti bavily a aby nebyly ničím limitovány.

Také trh hraček a vzdělávacích pomůcek je v dnešní době zásoben nejrůznějšími typy nástrojů, které v dětech pomohou nenásilně rytmus rozvíjet. Rytmus totiž není důležitý pouze pro hudební cítění, ale také pro mluvený a psaný projev dítěte. Rádi vám představíme naše tipy, se kterými se určitě stojí za to seznámit a vyhnout se tak například pozdějším předškolním logopedickým cvičením u odborníků.

Již od šesti měsíců věku můžete s miminkem objevovat rytmus díky úžasným, dřevěným Chrastícím vajíčkům. Můžete s nimi třepat, chrastit a nebo válet po podlaze. Jejich rytmický zvuk uchu lahodí! Bubnování do hrnců jsme vám již doporučili. Ale co takhle pořídit opravdový, dřevěný Bubínek a hrnce nechat na polévku? Ťukáním paličkou na různá místa bude vaše dvouleté dítko objevovat stále nové zvuky. Každého začínajícího muzikanta určitě zaujmou barevné Zvonky, z nichž každý vydává jiný zvuk. Stačí s nimi třást. Nebo je vám jeden hudební nástroj pro začátek málo? Máme pro vás řešení v podobě Setu 3 hudebních nástrojů, který zahrnuje oblíbené rolničky na třmenu, tamburínu a xylofon.

Xylofon slouží jako skvělá příprava před systematickou výukou na skutečný hudební nástroj. Využívat jej mohou již zhruba tříleté děti. Pro malé dětské ručičky je ideální také dřevěná Citera, hudební nástroj s měkkými plastovými strunami, a nebo africká Kalimba, jejíž úžasné tóny se ladí posunováním kovových lamel. 

S hudebními nástroji se můžete seznámit také díky herní Tubě - Hudební nástroje. Žádné zvuky, ale pouze kvalitní repliky, díky nimž si obohatíte slovní zásobu a objevíte fascinující detaily.

Dejme tomu, že rytmické přípravy díky hudebním nástrojům a domácím pomůckám procvičujeme. Jak tedy dál? Dětmi velmi oblíbené jsou krátké říkanky. Vytleskávejte jejich slabiky do rytmu, nejdříve pomalu a pak rychleji a děti si již při nových básničkách budou snažit tleskat a rozdělovat slova samy. Vyzkoušet můžete také hru na ozvěnu, ve které by mělo dítko zopakovat to, co vytleskáte, nebo zahrajete na hudební nástroj. Poznávejte společně zvuky, poslouchejte písničky, mluvte, zpívejte, tancujte, skákejte, hlavně ať je legrace!

Jak zní flétna, jak kytara a jak třeba housle? Zvukové nahrávky ve vysoké kvalitě jsou součástí krásného zvukového leporela Moje hudební nástroje, vhodného pro děti již od jednoho roku. V tomto věku již můžete s vaším děťátkem poslouchat rozmanitou hudbu díky krásné knížce Moje hudba k tanci. Stiskněte tlačítko a čekejte, až se rozezní rock and roll, salsa a nebo třeba charleston. Pro stejně stará dítka je určeno i další zvukové leporelo Hudba & Já, opět zaměřené na tóny, tentokrát spojené s různými emocemi. Se staršími dětmi, v období okolo věku čtyř let, si zahrajte úžasnou vzdělávací hru Zvuky světa, díky níž budete trénovat sluch a rozpoznávat celkem 120 různých zvuků.

Existuje nespočet možností, jak rozvíjet hudební cítění a jak u dětí podpořit rytmus. Do ničeho je nenuťte, netlačte, naopak buďte trpěliví a nápadití. Podporujte děti v tom, co je baví, seznamujte je s možnostmi hry na hudební nástroje, nebo je přihlašte do pohybových a motorických zájmových útvarů. Komunikujte společně a dejte dětem najevo, že jste tu pro ně. Ať už se z nich vyklubou talentovaní muzikanti, a nebo “jen” posluchači a fanoušci jakékoliv hudby.

Zaujalo vás dnešní téma a chtěli byste poradit nebo doplnit více informací? Neváhejte se na nás obrátit na telefonním čísle +420 776 499 527, nebo na email: info@montessorihracky.cz.

Pomohl vám tento článek? Přejděte na další, nebo se přihlaste k odběru newsletteru a žádný vám už neuteče!

Nejlepší samolepkové knížky pro děti

Samolepkování pomáhá nenásilně rozvíjet jemnou motoriku a koordinaci oko-ruka, posiluje koncentraci a schopnost soustředit se, podporuje tvůrčí myšlení, učí o různých tématech ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
490 views

Jak na sensory play (smyslové hraní)

Sensory play je hravé učení, u kterého dítko zapojuje všechny své smysly, poznává různé textury, experimentuje s vůněmi, učí se rozlišovat barvy či tvary a rozvíjí svou kreativitu, fantazii ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
2103 views

ReKrabice aneb Předcházíme vzniku odpadu

Nadchla nás myšlenka projektu, který, nejen že šetří naše lesy, ale zároveň předchází vzniku nového odpadu, který Zemi rozhodně nepřispívá ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
533 views

Top pomůcky a hračky pro děti s autismem

Práce s autistickými dětmi bývá mnohdy obrovskou výzvou, avšak díky vhodně zvoleným metodám a kvalitním pomůckám, či hračkám ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
1054 views
Produkt přidán do seznamu přání