Jak na poznávání zvířátek podle stop

Zimní příroda. Nepopsatelný klid v ledovém prostředí, dechberoucí atmosféra a vůně čerstvého vzduchu protkaná tajuplnými znaky, že se zde stále naplno žije. Že i přes dokonalou sněhovou čepici a zamrzlou studánku se v lesích, na loukách a polích pohybuje velké množství malých i velkých tvorů. Příroda odpočívá, ale nespí. 

V zimních měsících se s dětmi moc rádi chodíme provětrat právě do ticha lesů. Ačkoli v lese trávíme poměrně dost času v průběhu celého roku, v zimě je to pro nás jiné, magické. Jsme potichu i přesto, že jindy děti pobíhají do různých zákoutí, nyní tak nějak přirozeně pouze “jsou” a užívají si momentální bytí. Zaposloucháváme se do neopakovatelných zvuků, pozorujeme, co se kde mihne, všímáme si drobných detailů vytvořených “Paní Zimou” a zkoumáme, jaká zvířata tu ještě před chvilkou proběhla. Teď je totiž to nejlepší období na poznávání stop zvířátek, a to od ptáčků, kteří neodletěli do tepla, přes zvědavé zajíce, obratné divočáky, až po úchvatné a vznešené srnky. Porovnáváme otisky ve sněhu i ve vlhké půdě, povídáme si o tom, co mají která zvířátka ráda k snědku a mnohdy jim v blízkém krmelci necháme něco na zub jako poděkování, že jsme, byť s velkou pokorou a opatrností, narušili jejich přirozené prostředí.

Trh hraček, knih a vzdělávacích pomůcek nabízí obrovské množství produktů, které dětem zvířecí život nenásilně a kvalitně přiblíží. S nejmenšími miminky si prohlížejte kvalitní textilní leporelo Procházka lesem, v němž na vás čekají nádherné akvarelové kresby zvířátek. Již od jednoho roku si s batolátkem můžete prohlížet krásné leporelo Les s pohyblivými prvky a nebo zkuste hádat, jaké zvířátko v lese vydává jaký zvuk s Velkou knihou zvuků v lese. Jak přečkávají zimu různá zvířata? To se dozvíte v knize, vhodné pro čtenáře od 6 let, Zima ve světě zvířat.

Plníte s dětmi rádi u čtení úkoly? To by vám doma neměl chybět pracovní sešit Moje první kniha o zvířatech z lesa s cvičeními na základě principů Montessori pedagogiky. Nádherně ilustrovaná je pak knížka určená pro děti od 2 let Procházka lesem. Máte rádi pexeso? Pořiďte si dřevěné se zástupci lesní říše Pexeso klasické - Lesní zvířátka, a nebo pexeso v podobě zvukového pexesa Hlasy lesa, kde budete poznávat rovnou zvuky zvířátek. Jak? Na základě aplikace a QR kódů.

Nejlépe se vzdělává formou hry. Už miminka a malá batolata si ráda osahávají různé věci, zkoušejí a objevují tak svět. Představte jim lesní zvířátka pomocí Dřevěného puzzle - lesní zvířata, kvalitně zpracované dřevěné vkládačky s úchyty a nebo u kartonového Puzzle pro nejmenší - V lese, kde na ně čekají celkem tři barevné obrázky v různých stupních obtížnosti. Máte doma karetní přeborníky? Vyzkoušejte klasickou hru Černý Petr - Po stopách zvěře, ve kterém budete hledat pár lesního zvířátka a jeho stopy. Zvládnete to s přehledem? Na zvířátka z lesa se myslí i u výtvarných nadšenců. Již čtyřleté děti hravě zvládnou práci s pískováním u sady Pískové obrázky - Lesní zvířata. Čtyři obrázky, osm různých písků a zábava může začít.

Nestačí dětem pohled do knížky, nebo na obrázky pexesa a puzzle? Pro nápaditou hru jsou jako stvořené repliky nejrůznějších druhů zvířátek značky Safari Ltd. Jak reálně vypadá třeba jedna z nejrozšířenějších sov Kalous ušatý? Jak mohutné tělo a jaké tvary stop má Kanec? Vyzkoušejte otisknout jeho tlapy třeba do modelíny!  A pozor na vychytralou Lišku obecnou! Líbila by se vám celá sada lesních zvířátek? Bez složitého hledání na vás čeká celkem 5 ks kvalitních replik v balíčku V lese. Vytvořte si doma krmelec a povídejte si o těchto krásných stvořeních dlouhé hodiny.

Děti rády poznávají a pátrají. Venkovní pátrací hry po stopách zvířátek přímo vybízejí k dokonalé zábavě i v případě mrazivého počasí. Dívejte se kolem sebe a vnímejte spolu s vašimi dětmi nevinnou, avšak mnohdy drsnou přírodu plnou neobjevených krás v podobě fauny a flory. A kdo ví, třeba se vám některé z nebojácných zvířátek na chvilku ukáže.

Zaujalo vás dnešní téma a chtěli byste poradit s konkrétním výběrem Montessori pomůcek? Nebo doplnit více informací? Na Montessori pomůcky jsme odborníci, proto se na nás neváhejte obrátit na telefonním čísle +420776499527, nebo na email: info@montessorihracky.cz.

Pomohl vám tento článek? Přejděte na další, nebo se přihlaste k odběru newsletteru a žádný vám už neuteče!

Nejlepší samolepkové knížky pro děti

Samolepkování pomáhá nenásilně rozvíjet jemnou motoriku a koordinaci oko-ruka, posiluje koncentraci a schopnost soustředit se, podporuje tvůrčí myšlení, učí o různých tématech ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
491 views

Jak na sensory play (smyslové hraní)

Sensory play je hravé učení, u kterého dítko zapojuje všechny své smysly, poznává různé textury, experimentuje s vůněmi, učí se rozlišovat barvy či tvary a rozvíjí svou kreativitu, fantazii ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
2105 views

ReKrabice aneb Předcházíme vzniku odpadu

Nadchla nás myšlenka projektu, který, nejen že šetří naše lesy, ale zároveň předchází vzniku nového odpadu, který Zemi rozhodně nepřispívá ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
538 views

Top pomůcky a hračky pro děti s autismem

Práce s autistickými dětmi bývá mnohdy obrovskou výzvou, avšak díky vhodně zvoleným metodám a kvalitním pomůckám, či hračkám ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
1057 views
Produkt přidán do seznamu přání